czwartek, Maj 24, 2018

Woda źródlana – czy warto ją wybrać?

Każdy z nas z pewnością wie, jak ważne jest codzienne, odpowiednie nawadnianie organizmu. Ale jak często zastanawiamy się, co będzie najlepsze do tego celu – woda źródlana czy mineralna? Często zupełnie nie zdajemy sobie sprawy z tego, jaka jest między nimi różnica i jak wpływają one na funkcjonowanie różnych organów i układów w naszym ciele. Dowiedz się więcej o różnicach między wodą źródlaną a mineralną i wybierz opcję najlepszą dla siebie!

bottle-2032980_1920

5 najlepszych sposobów na mocne szkliwo – zadbaj o nie właściwie!

Szkliwo zębowe to jedna z najtwardszych tkanek ludzkiego organizmu, niestety nie ma zdolności samoistnej regeneracji. Uszkodzone, pęknięte czy zdarte szkliwo nie ma możliwości samodzielnego odbudowania się, dlatego tak ważna jest jego właściwa ochrona. Dowiedz się jak prawidłowo dbać o szkliwo i utrzymać swoje zęby w zdrowiu przez wiele, wiele lat!

Jak biegać? Kilka sprawdzonych porad dzięki którym pokochasz bieganie!

Bieganie wielu osobom kojarzy się z męka i ostatnią czynnością na jaką mieliby ochotę. Często dzieje się tak poprzez negatywne wspomnienia i odczucia, pozostałe po wysiłku. Poprawne bieganie stanowi klucz do jego polubienia. Ćwiczenia na odchudzanie mogą być spokojnie zastąpione przez bieganie. Efekty zależą jednak od tego, w jaki sposób będziemy je wykonywać. Jak biegać żeby schudnąć? Jak biegać szybciej? Jak bieganie a odchudzanie mają się do siebie? Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się jak biegać żeby pokochać tę prostą aktywność

Jak biegać – pierwsze kroki

Być może nie każdy o tym wie, ale od tego czy polubimy bieganie, może zależeć obuwie, w którym to robimy. Wybór odpowiedniego obuwia w dzisiejszych czasach nie powinien stanowić większego problemu. Bardzo ważny jest spód obuwia oraz jego profil, a także materiał. Prawdopodobnie w każdym profesjonalnym sklepie sportowym sprzedawca będzie w stanie udzielić Ci rady i pomóc w wyborze odpowiednich butów.

Istotna jest także reszta stroju, dostosowana do aktualnych warunków atmosferycznych. Zbyt ciężki strój może sprawić, że będziemy szybciej się męczyć. Lepiej, kiedy w ciepłe dni jest nam trochę za zimno, ponieważ z czasem nasz organizm mocno się rozgrzeje, a wtedy dodatkowa bluza może okazać się zbędnym obciążeniem. Natomiast zimą najlepiej stosować jest metodę “na cebulkę”.

Jak biegać – pozycja jest kluczowa

Nie ma wątpliwości, że to odpowiednia technika decyduje o tym, w jaki sposób będziemy biegać, jak szybko się zmęczymy, oraz czy bieg będzie przyjemnością czy katorgą. Dobra technika pozwala nam także spalić więcej tłuszczu lub poprawić naszą kondycję. Oczywiście istnieją różne szkoły, mówiące o tym, jak powinno ustawiać się stopy podczas biegu, na co położyć nacisk itp. Bardzo ważne jest, abyś po mału wsłuchiwała się w swoje ciało. Zobacz, jak reaguje na to, w jaki sposób biegasz.

Jak biegać – nie zapomnij oddychać!

Oddech jest tak samo ważny co odpowiednia pozycja! Większość z nas musi nauczyć się oddychać na nowo, rozpoczynając swoją przygodę z bieganiem. Wbrew pozorom, ta nauka może okazać się bardzo trudna. Przede wszystkim wdychaj powietrze nosem a wypuszczaj ustami. Wiele osób chwali sobie technikę dwa na dwa – czyli dwa wdechy nosem dwa wydechy ustami.

Jak biegać – nie od razu Kraków zbudowano

Pamiętaj, że Twoje ciało dopiero uczy się tego rodzaju wysiłku i potrzebuje czasu by wzmocnić się, a także oswoić się w nową techniką i oddychaniem. Nikt nie rodzi się z doskonałą kondycją. Musisz ją wypracować!  Pamiętaj, żeby na początku biegać wolniej, ale nie robić przerw! Jeżeli czujesz, że masz ochotę się zatrzymać, po prostu idź. Nie musisz biec bez przerwy, ale nie zatrzymuj się całkowicie. Kiedy poczujesz, że masz już trochę więcej sił, wróć do biegu.

Jak biegać – tego unikaj

Uważaj na bieganie po chodnikach i drogach asfaltowych. Nasze stawy są niezwykle wrażliwe na brak amortyzacji. Dodatkowo, jeśli czujesz, że Twoje kolana, biodra, kręgosłup, nie funkcjonują jak należy, przez rozpoczęciem nauki biegania skonsultuj się z lekarzem.

Po każdym bieganiu rozciągaj się i zjedz pełnowartościowy posiłek! Nie zapominaj także o wodzie, której Twój organizm będzie potrzebował więcej niż zwykle!

 

Co daje picie wody?

Wszyscy specjaliści od zdrowego żywienia wpajają nam, że picie wody jest ogromnie ważne dla naszego organizmu. Jest świetne, gdy chcesz zgubić nieco wagi i przyspieszyć metabolizm. Ale to nie wszystko – woda jest niezbędna do życia i należy ją pić, by gasić pragnienie. Jest także potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. I choć zalecana ilość płynu, jaki powinien przyjąć w ciągu dnia każdy człowiek może wydawać się ogromna, warto się przemóc i spróbować. Jakie korzyści to daje i właściwie ile pić wody, by utrzymać organizm w doskonałej formie? O tym niżej.

Cukrzyca – jak sobie z nią radzić?

Cukrzyca jest chronicznym schorzeniem metabolicznym charakteryzującym się hiperglikemią (podwyższonym poziomem glukozy we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.

Pożegnaj cellulit i rozstępy na zawsze – sprawdź drogocenny olejek Bio Oil

Cellulit i rozstępy to problem estetyczny, który dotyka wielu kobiet na całym świecie. Cellulit wbrew pozorom nie dotyczy jedynie pań, które zmagają się z nadwagą, a bardzo często pojawia się u kobiet szczupłych. Podobnie rozstępy – mogą pojawić się po ciąży, ale także już w okresie dojrzewania, kiedy następuje intensywny wzrost. Chudnięcie, a także przybieranie na wadze również ma istotny wpływ na wygląd naszej skóry i bardzo często kończy się to niechcianymi rozstępami. Jakie są przyczyny takiego stanu rzeczy? Poznaj rodzaje cellulitu oraz przyczyny powstawania rozstępów, a także sposoby na ich usunięcie.

Zabieg kriolipolizy CoolTech – bezinwazyjna redukcja tkanki tłuszczowej

Dążanie do upragnionego ideału sylwetki nie zawsze jest proste. Gdy pomimo intensywnej aktywności fizycznej oraz diety nie możemy poradzić sobie z oponką na brzuchu, boczkami, czy cellulitem wtedy stajemy przed dylematem, czy skorzystać z chirurgicznej liposukcji. Warto zastanowić się jednak nad alternatywą, jaką jest kriolipoliza CoolTech, która w odróżnieniu od tradycyjnej liposukcji jest zabiegiem nieinwazyjnym. Jednocześnie jest bardzo skuteczna w walce z niechcianą tkanką tłuszczową. Na czym polega kriolipoliza CoolTech?

Magnez — zapotrzebowanie, źródła, objawy niedoboru.

Właściwości magnezu

Ponad połowa tego cennego pierwiastka znajduje się w naszym szkielecie. Razem z potasem, odpowiada za przebieg podstawowych przemian komórkowych (między innymi syntezę DNA), wpływa również na przemiany makroskładników. Usprawnia pracę układu nerwowego i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie psychiczne. Niestety, większość z nas nie utrzymuje prawidłowego poziomu magnezu, na co wpływ mają stres, nieprawidłowa dieta, styl życia i czynniki środowiskowe. Inne aspekty wpływające negatywnie na wchłanianie magnezu, to:

  • picie kawy i alkoholu (wypłukują ten pierwiastek),
  • spożywanie doustnych środków antykoncepcyjnych,
  • duże ilości błonnika,
  • dieta bogata w tłuszcz.

Objawy niedoboru magnezu, to na przykład:

  • drżenie rąk,
  • ból łydek,
  • skurcze,
  • drganie powiek, warg,
  • rozdrażnienie, zmęczenie, trudności w koncentracji,
  • arytmia,
  • wypadanie włosów, łamanie się paznokci, pogorszenie stanu uzębienia,
  • migrena.

Czy można przedawkować magnez?

Przedawkowanie magnezu pochodzącego z naturalnych źródeł jest możliwe jedynie u osób, których nerki nie pracują prawidłowo. U pozostałych, nadmiar pierwiastka jest wydalany z moczem. Musimy jednak uważać, ponieważ towarzyszy temu wydalanie innych związków, których ilość nie była nadmiarowa, na przykład wapnia. Ilość magnezu wprowadzanego wraz z pożywieniem, zależy w dużym stopniu od stanu gleby i środka, którym była ona nawożona.

Magnez w żywności

Warto dowiedzieć się, w jakich produktach spożywczych znajduje się magnez i uwzględniać ich obecność w diecie. Są to:

  • ciemne, niesłodzone kakao,
  • nasiona słonecznika,
  • kasza gryczana,
  • gorzka czekolada,
  • płatki owsiane,
  • ryż brązowy,
  • pieczywo (chleb razowy, graham),
  • warzywa: fasola biała, brokuły, fasolka szparagowa, marchew, sałata, sok pomarańczowy, natka pietruszki,
  • owoce: banany, jabłka, dzika róża, daktyle, suszone figi, suszone morele, rodzynki, pomarańcze, porzeczki,
  • wody mineralne o podwyższonej zawartości magnezu (nie źródlane, a średnio lub wysokozmineralizowane).

Pamiętaj, że obróbka termiczna wpływa negatywnie na ilość magnezu zawartego w produkcie. Szczególną uwagę na poziom tego pierwiastka powinny zwracać nie tylko zapracowane, zabiegane osoby, kobiety w ciąży i w trakcie laktacji, czy osoby starsze, ale również… sportowcy. Obniżenie jego poziomu wpływa bowiem negatywnie na wydolność, powoduje ból i osłabienie mięśni. Znaczne straty magnezu pojawiają się podczas praktykowania treningu wytrzymałościowego, na przykład bardzo długich biegów, co wymusza dodatkową suplementację. Zapotrzebowanie sportowca na ten pierwiastek jest kilkukrotnie wyższe, niż zapotrzebowanie osoby niestosującej intensywnego wysiłku fizycznego.

Podczas zakupu suplementu diety z magnezem, warto poprosić farmaceutę o dobranie produktu o najbardziej dostępnej formie chemicznej i odpowiednim dla naszych potrzeb stężeniu. Środki te są zazwyczaj wzbogacane w witaminę B6, która zwiększa przyswajalność magnezu z jelita.

Zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia normy dziennego spożycia magnezu, wynoszą:

  • 30 mg dla niemowląt,
  • 70 mg dla dzieci od 5 miesiąca do 1 roku życia,
  • 80 mg dla dzieci od 1 do 3 roku życia,
  • 130 mg dla dzieci od 4 do 9 roku życia,
  • 240 mg dla dzieci od 10 do 12 roku życia,
  • 410 mg dla chłopców od 13 do 18 roku życia,
  • 360 mg dla dziewcząt od 13 do 18 roku życia,
  • 400 mg dla mężczyzn od 19 do 30 roku życia,
  • 310 mg dla kobiet od 19 do 30 roku życia,
  • 420 mg dla mężczyzn powyżej 31 roku życia,
  • 320 mg dla kobiet powyżej 31 roku życia,
  • od 360 do 400 mg dla kobiet w ciąży,
  • od 320 do 360 mg dla kobiet w okresie laktacji.