piątek, Lipiec 20, 2018

Woda źródlana – czy warto ją wybrać?

Każdy z nas z pewnością wie, jak ważne jest codzienne, odpowiednie nawadnianie organizmu. Ale jak często zastanawiamy się, co będzie najlepsze do tego celu – woda źródlana czy mineralna? Często zupełnie nie zdajemy sobie sprawy z tego, jaka jest między nimi różnica i jak wpływają one na funkcjonowanie różnych organów i układów w naszym ciele. Dowiedz się więcej o różnicach między wodą źródlaną a mineralną i wybierz opcję najlepszą dla siebie!

bottle-2032980_1920

Co daje picie wody?

Wszyscy specjaliści od zdrowego żywienia wpajają nam, że picie wody jest ogromnie ważne dla naszego organizmu. Jest świetne, gdy chcesz zgubić nieco wagi i przyspieszyć metabolizm. Ale to nie wszystko – woda jest niezbędna do życia i należy ją pić, by gasić pragnienie. Jest także potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. I choć zalecana ilość płynu, jaki powinien przyjąć w ciągu dnia każdy człowiek może wydawać się ogromna, warto się przemóc i spróbować. Jakie korzyści to daje i właściwie ile pić wody, by utrzymać organizm w doskonałej formie? O tym niżej.

Magnez — zapotrzebowanie, źródła, objawy niedoboru.

Właściwości magnezu

Ponad połowa tego cennego pierwiastka znajduje się w naszym szkielecie. Razem z potasem, odpowiada za przebieg podstawowych przemian komórkowych (między innymi syntezę DNA), wpływa również na przemiany makroskładników. Usprawnia pracę układu nerwowego i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie psychiczne. Niestety, większość z nas nie utrzymuje prawidłowego poziomu magnezu, na co wpływ mają stres, nieprawidłowa dieta, styl życia i czynniki środowiskowe. Inne aspekty wpływające negatywnie na wchłanianie magnezu, to:

  • picie kawy i alkoholu (wypłukują ten pierwiastek),
  • spożywanie doustnych środków antykoncepcyjnych,
  • duże ilości błonnika,
  • dieta bogata w tłuszcz.

Objawy niedoboru magnezu, to na przykład:

  • drżenie rąk,
  • ból łydek,
  • skurcze,
  • drganie powiek, warg,
  • rozdrażnienie, zmęczenie, trudności w koncentracji,
  • arytmia,
  • wypadanie włosów, łamanie się paznokci, pogorszenie stanu uzębienia,
  • migrena.

Czy można przedawkować magnez?

Przedawkowanie magnezu pochodzącego z naturalnych źródeł jest możliwe jedynie u osób, których nerki nie pracują prawidłowo. U pozostałych, nadmiar pierwiastka jest wydalany z moczem. Musimy jednak uważać, ponieważ towarzyszy temu wydalanie innych związków, których ilość nie była nadmiarowa, na przykład wapnia. Ilość magnezu wprowadzanego wraz z pożywieniem, zależy w dużym stopniu od stanu gleby i środka, którym była ona nawożona.

Magnez w żywności

Warto dowiedzieć się, w jakich produktach spożywczych znajduje się magnez i uwzględniać ich obecność w diecie. Są to:

  • ciemne, niesłodzone kakao,
  • nasiona słonecznika,
  • kasza gryczana,
  • gorzka czekolada,
  • płatki owsiane,
  • ryż brązowy,
  • pieczywo (chleb razowy, graham),
  • warzywa: fasola biała, brokuły, fasolka szparagowa, marchew, sałata, sok pomarańczowy, natka pietruszki,
  • owoce: banany, jabłka, dzika róża, daktyle, suszone figi, suszone morele, rodzynki, pomarańcze, porzeczki,
  • wody mineralne o podwyższonej zawartości magnezu (nie źródlane, a średnio lub wysokozmineralizowane).

Pamiętaj, że obróbka termiczna wpływa negatywnie na ilość magnezu zawartego w produkcie. Szczególną uwagę na poziom tego pierwiastka powinny zwracać nie tylko zapracowane, zabiegane osoby, kobiety w ciąży i w trakcie laktacji, czy osoby starsze, ale również… sportowcy. Obniżenie jego poziomu wpływa bowiem negatywnie na wydolność, powoduje ból i osłabienie mięśni. Znaczne straty magnezu pojawiają się podczas praktykowania treningu wytrzymałościowego, na przykład bardzo długich biegów, co wymusza dodatkową suplementację. Zapotrzebowanie sportowca na ten pierwiastek jest kilkukrotnie wyższe, niż zapotrzebowanie osoby niestosującej intensywnego wysiłku fizycznego.

Podczas zakupu suplementu diety z magnezem, warto poprosić farmaceutę o dobranie produktu o najbardziej dostępnej formie chemicznej i odpowiednim dla naszych potrzeb stężeniu. Środki te są zazwyczaj wzbogacane w witaminę B6, która zwiększa przyswajalność magnezu z jelita.

Zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia normy dziennego spożycia magnezu, wynoszą:

  • 30 mg dla niemowląt,
  • 70 mg dla dzieci od 5 miesiąca do 1 roku życia,
  • 80 mg dla dzieci od 1 do 3 roku życia,
  • 130 mg dla dzieci od 4 do 9 roku życia,
  • 240 mg dla dzieci od 10 do 12 roku życia,
  • 410 mg dla chłopców od 13 do 18 roku życia,
  • 360 mg dla dziewcząt od 13 do 18 roku życia,
  • 400 mg dla mężczyzn od 19 do 30 roku życia,
  • 310 mg dla kobiet od 19 do 30 roku życia,
  • 420 mg dla mężczyzn powyżej 31 roku życia,
  • 320 mg dla kobiet powyżej 31 roku życia,
  • od 360 do 400 mg dla kobiet w ciąży,
  • od 320 do 360 mg dla kobiet w okresie laktacji.

Czym zastąpić biały cukier?

Biała śmierć, chociaż słodka, która na dodatek używana jest w wielu produktach spożywczych. Zwiększa ryzyko otyłości, chorób serca, cukrzycy oraz anemii. Ponadto zakwasza organizm, powoduje utratę wapnia i próchnicę, a także osłabia odporność. Nieraz, aby wyeliminować biały cukier z naszego jadłospisu, sięgamy po słodziki. Mimo powszechnej opinii aspartam nie jest rakotwórczy, co nie znaczy jednak, że jest w 100% bezpieczny dla naszego zdrowia. Czym zatem zastąpić cukier? Niniejszy artykuł zaprezentuje kilka opcji.

Żywność liofilizowana – zdrowe i odżywcze jedzenie w górach jest możliwe!

Planując wyprawę trekkingową lub zwykły wyjazd w góry, zapewne zawsze zastanawiasz się jak i co spakować, aby zabrać ze sobą niezbędne rzeczy oraz by niczego nie zapomnieć. Prawdziwy wyjazd na górskie tereny charakteryzuje się bowiem odizolowaniem od sklepów na wyciągnięcie ręki i innych miejsc, które mogłyby posłużyć ci jako źródło rzeczy, o których zapomniałeś. Jednym z takich elementów wyposażenia górskiej wyprawy jest jedzenie. Zobacz, dlaczego warto spakować do torby żywność liofilizowaną!