poniedziałek, Wrzesień 16, 2019

Nawodnienie organizmu – norma płynu życia w naszym ciele. Jak wpływa na urodę?

Prawidłowa zawartość wody w organizmie zależeć będzie od wielu czynników, w tym wieku, płci czy kondycji fizycznej. Niezwykle ważne jest natomiast, aby nie dopuścić do jej spadku, gdyż może to nieść ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Dowiedz się więcej o normie nawodnienia organizmu i o tym, jak jej zachowanie wpływa na urodę!

 

Norma nawodnienia organizmu – od czego zależy zawartość wody w ciele człowieka?

Norma nawodnienia organizmu może być inna u każdego człowieka. Zależy ona choćby od wieku. Woda stanowi największy procent ciała u dzieci do 12 roku życia (nawet do 75%). Zwykle po osiągnięciu tego wieku zaczynają pojawiać się wyraźniejsze różnice w budowie ciała między płciami, czyli rozrost masy mięśniowej u chłopców i tłuszczowej u dziewczynek. Ze względu na wysokie zapotrzebowanie mięśni na wodę chłopcy i mężczyźni będą potrzebować jej więcej. Można założyć, że u mężczyzn woda stanowi co najmniej 65% masy ciała, a u kobiet 55%. Potrzeba spożywania płynów zmniejsza się później u osób starszych, u których może ona stanowić mniej niż 50% masy ciała.

Znaczenie ma również waga oraz dieta. To właśnie na ich podstawie zazwyczaj wyliczana jest ilość wody do picia każdego dnia. Jedna z teorii mówi, aby wypijać 30 ml wody na 1kg masy ciała, jednak dokładniejsze wyliczenia zakładają, by wypijać po 1000 ml na pierwsze 10kg, na kolejne 10 po 50 ml, a na każde kolejne już tylko po 20 ml. Zasada związana z dietą mówi natomiast, aby spożywać 1 ml wody na każdą kcal. Chociaż każda z tych metod obliczania ilości płynów do spożycia jest dość orientacyjna, pomagają one przynajmniej oszacować zapotrzebowanie naszego organizmu.

 

Norma nawodnienie organizmu – jak odwodnienie wpływa na urodę?

Nawet oszacowanie normy nawodnienia organizmu może bardzo przysłużyć się naszej urodzie. W momencie, gdy czujemy pragnienie, nasz organizm jest już bowiem odwodniony w ok. 2-3%, dlatego należy w sobie wyrobić nawyk sięgania po szklankę wody jeszcze zanim dopadnie nas suchość w gardle. Niewystarczające nawadnianie z pewnością doprowadzi bowiem do szybszego starzenia skóry, powstawania się na niej zmarszczek oraz wyraźnego spadku elastyczności i pojawienia się niezdrowego, szarego kolorytu, a także pojawienia się worków i cieni pod oczami. W dodatku grozi nam też osłabienie i kruchość płytki paznokciowej, a także utrata blasku i sprężystości włosów. Warto również pamiętać, że w wodzie pitnej obecnych jest wiele składników mineralnych, które również wpływają na nasz doskonały wygląd, w tym siarka, będąca budulcem wielu tkanek, między innymi właśnie skóry, paznokci oraz włosów.

 

Jak zadbać o odpowiednią ilość wody w organizmie?

Chcesz zawsze cieszyć się promienną, zdrowo wyglądającą cerą oraz doskonałym stanem włosów i paznokci? Sięgnij po wodę jeszcze zanim poczujesz pragnienie! Możesz spróbować metody zostawiania samoprzylepnych karteczek w widocznych miejscach lub zainstalować specjalną aplikację. Doskonałym sposobem jest również zaopatrzenie się w dystrybutor wody. To rozwiązanie, znane głównie z biur i urzędów, świetnie sprawdzi się w Twoim domu nie tylko ze względu na to, że rzucające się w oczy urządzenie z pewnością będzie Ci przypominać o kolejnej dawce płynów. Dystrybutor jest również niezwykle wygodny, gdyż pozwala oszczędzić czas na zakupach i oszczędzić dźwigania, a także ekologiczny, co zawdzięcza dużym butlom wymiennym. Wystarczy tylko wybrać odpowiedni model, umówić się na rozmowę z konsultantem, podpisać umowę i czekać na pierwszą dostawę pysznej wody źródlanej. Taką usługę oferuje między innymi Get Fresh, dystrybutor wody Dar Natury. Pozwala on również na wybranie szeregu opcji dodatkowych, w tym dostaw kawy, herbaty czy słodkich syropów.

Chcesz zadbać o swoją urodę w wyjątkowo prosty sposób? Dbanie o odpowiednie nawodnienie to najlepszy wybór!

Woda źródlana – czy warto ją wybrać?

Każdy z nas z pewnością wie, jak ważne jest codzienne, odpowiednie nawadnianie organizmu. Ale jak często zastanawiamy się, co będzie najlepsze do tego celu – woda źródlana czy mineralna? Często zupełnie nie zdajemy sobie sprawy z tego, jaka jest między nimi różnica i jak wpływają one na funkcjonowanie różnych organów i układów w naszym ciele. Dowiedz się więcej o różnicach między wodą źródlaną a mineralną i wybierz opcję najlepszą dla siebie!

bottle-2032980_1920

Co daje picie wody?

Wszyscy specjaliści od zdrowego żywienia wpajają nam, że picie wody jest ogromnie ważne dla naszego organizmu. Jest świetne, gdy chcesz zgubić nieco wagi i przyspieszyć metabolizm. Ale to nie wszystko – woda jest niezbędna do życia i należy ją pić, by gasić pragnienie. Jest także potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. I choć zalecana ilość płynu, jaki powinien przyjąć w ciągu dnia każdy człowiek może wydawać się ogromna, warto się przemóc i spróbować. Jakie korzyści to daje i właściwie ile pić wody, by utrzymać organizm w doskonałej formie? O tym niżej.

Magnez — zapotrzebowanie, źródła, objawy niedoboru.

Właściwości magnezu

Ponad połowa tego cennego pierwiastka znajduje się w naszym szkielecie. Razem z potasem, odpowiada za przebieg podstawowych przemian komórkowych (między innymi syntezę DNA), wpływa również na przemiany makroskładników. Usprawnia pracę układu nerwowego i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie psychiczne. Niestety, większość z nas nie utrzymuje prawidłowego poziomu magnezu, na co wpływ mają stres, nieprawidłowa dieta, styl życia i czynniki środowiskowe. Inne aspekty wpływające negatywnie na wchłanianie magnezu, to:

  • picie kawy i alkoholu (wypłukują ten pierwiastek),
  • spożywanie doustnych środków antykoncepcyjnych,
  • duże ilości błonnika,
  • dieta bogata w tłuszcz.

Objawy niedoboru magnezu, to na przykład:

  • drżenie rąk,
  • ból łydek,
  • skurcze,
  • drganie powiek, warg,
  • rozdrażnienie, zmęczenie, trudności w koncentracji,
  • arytmia,
  • wypadanie włosów, łamanie się paznokci, pogorszenie stanu uzębienia,
  • migrena.

Czy można przedawkować magnez?

Przedawkowanie magnezu pochodzącego z naturalnych źródeł jest możliwe jedynie u osób, których nerki nie pracują prawidłowo. U pozostałych, nadmiar pierwiastka jest wydalany z moczem. Musimy jednak uważać, ponieważ towarzyszy temu wydalanie innych związków, których ilość nie była nadmiarowa, na przykład wapnia. Ilość magnezu wprowadzanego wraz z pożywieniem, zależy w dużym stopniu od stanu gleby i środka, którym była ona nawożona.

Magnez w żywności

Warto dowiedzieć się, w jakich produktach spożywczych znajduje się magnez i uwzględniać ich obecność w diecie. Są to:

  • ciemne, niesłodzone kakao,
  • nasiona słonecznika,
  • kasza gryczana,
  • gorzka czekolada,
  • płatki owsiane,
  • ryż brązowy,
  • pieczywo (chleb razowy, graham),
  • warzywa: fasola biała, brokuły, fasolka szparagowa, marchew, sałata, sok pomarańczowy, natka pietruszki,
  • owoce: banany, jabłka, dzika róża, daktyle, suszone figi, suszone morele, rodzynki, pomarańcze, porzeczki,
  • wody mineralne o podwyższonej zawartości magnezu (nie źródlane, a średnio lub wysokozmineralizowane).

Pamiętaj, że obróbka termiczna wpływa negatywnie na ilość magnezu zawartego w produkcie. Szczególną uwagę na poziom tego pierwiastka powinny zwracać nie tylko zapracowane, zabiegane osoby, kobiety w ciąży i w trakcie laktacji, czy osoby starsze, ale również… sportowcy. Obniżenie jego poziomu wpływa bowiem negatywnie na wydolność, powoduje ból i osłabienie mięśni. Znaczne straty magnezu pojawiają się podczas praktykowania treningu wytrzymałościowego, na przykład bardzo długich biegów, co wymusza dodatkową suplementację. Zapotrzebowanie sportowca na ten pierwiastek jest kilkukrotnie wyższe, niż zapotrzebowanie osoby niestosującej intensywnego wysiłku fizycznego.

Podczas zakupu suplementu diety z magnezem, warto poprosić farmaceutę o dobranie produktu o najbardziej dostępnej formie chemicznej i odpowiednim dla naszych potrzeb stężeniu. Środki te są zazwyczaj wzbogacane w witaminę B6, która zwiększa przyswajalność magnezu z jelita.

Zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia normy dziennego spożycia magnezu, wynoszą:

  • 30 mg dla niemowląt,
  • 70 mg dla dzieci od 5 miesiąca do 1 roku życia,
  • 80 mg dla dzieci od 1 do 3 roku życia,
  • 130 mg dla dzieci od 4 do 9 roku życia,
  • 240 mg dla dzieci od 10 do 12 roku życia,
  • 410 mg dla chłopców od 13 do 18 roku życia,
  • 360 mg dla dziewcząt od 13 do 18 roku życia,
  • 400 mg dla mężczyzn od 19 do 30 roku życia,
  • 310 mg dla kobiet od 19 do 30 roku życia,
  • 420 mg dla mężczyzn powyżej 31 roku życia,
  • 320 mg dla kobiet powyżej 31 roku życia,
  • od 360 do 400 mg dla kobiet w ciąży,
  • od 320 do 360 mg dla kobiet w okresie laktacji.

Czym zastąpić biały cukier?

Biała śmierć, chociaż słodka, która na dodatek używana jest w wielu produktach spożywczych. Zwiększa ryzyko otyłości, chorób serca, cukrzycy oraz anemii. Ponadto zakwasza organizm, powoduje utratę wapnia i próchnicę, a także osłabia odporność. Nieraz, aby wyeliminować biały cukier z naszego jadłospisu, sięgamy po słodziki. Mimo powszechnej opinii aspartam nie jest rakotwórczy, co nie znaczy jednak, że jest w 100% bezpieczny dla naszego zdrowia. Czym zatem zastąpić cukier? Niniejszy artykuł zaprezentuje kilka opcji.

Żywność liofilizowana – zdrowe i odżywcze jedzenie w górach jest możliwe!

Planując wyprawę trekkingową lub zwykły wyjazd w góry, zapewne zawsze zastanawiasz się jak i co spakować, aby zabrać ze sobą niezbędne rzeczy oraz by niczego nie zapomnieć. Prawdziwy wyjazd na górskie tereny charakteryzuje się bowiem odizolowaniem od sklepów na wyciągnięcie ręki i innych miejsc, które mogłyby posłużyć ci jako źródło rzeczy, o których zapomniałeś. Jednym z takich elementów wyposażenia górskiej wyprawy jest jedzenie. Zobacz, dlaczego warto spakować do torby żywność liofilizowaną!