czwartek, Sierpień 22, 2019

Kociołek węgierski jako sposób na tradycyjny gulasz

Jeśli jest coś, co może zachęcić ludzi do spędzenia czasu na zewnątrz nie tylko latem, ale i zimą to jest to… kociołek węgierski, a w nim pachnący i apetyczny gulasz! Przygotowywanie jedzenia w takim kociołku na trójnogu wiszącym nad ogniskiem nazywane „bográcsozás” nie jest zwykłym gotowaniem, ale rytuałem, który łączy przyjaciół i rodzinę, bez względu na rodzaj wydarzenia czy uroczystości. Ta metoda nadaje specjalny smak potrawom, których odtworzenie w kuchni byłoby niemożliwe. Poznaj sposób na wyjątkowy gulasz w kociołku węgierskim od cookking.pl!

Kociołek węgierski – niezastąpiony element węgierskiej kuchni

Jednym z najbardziej interesujących aspektów węgierskiej gastronomii jest gotowanie w kociołku żeliwnym zawieszonym nad otwartym ogniem. Tworzenie gulaszu na zewnątrz niczym nie przypomina gotowania w kuchni. Przygotowanie jedzenia na kuchence jest dość łatwe w porównaniu do gotowania w ogromnym kotle. Wymaga to dużej precyzji i dbałości o szczegóły. Oczywiście wynik jest wart wszystkich tych niedogodności.

Gulasz z kociołka węgierskiego – danie narodowe

Gulasz jest znany jako węgierska specjalność na całym świecie, i to nie przypadek, że cała epoka węgierskiej historii jest określana jako „gulaszowy komunizm”. Słowo “gulyás” pierwotnie oznaczało tylko „pastucha”, ale z biegiem czasu przekształciło się w “gulyáshús”, czyli w danie mięsne przygotowywane przez pasterzy. Dziś słowo “gulyás” odnosi się zarówno do pasterzy, jak i do zupy robionej z wołowiny (lub wieprzowiny), ziemniaków, warzyw korzennych i doprawianej dużą ilością papryki.

Jednak dopiero pod koniec XIX wieku, w okresie rozkwitu świadomości narodowej, gulasz przeniósł się z kociołków pasterzy do garnków bogatych rodzin, stając się istotnym elementem ich tożsamości kulturowej.

Kociołek węgierski przepis na gulasz

Gulasz można przygotować na wiele różnych sposobów, wszyscy jednak zgadzają się, że kucharz powinien nie szczędzić zarówno mięsa, jak i ziemniaków. Pod żadnym pozorem nie wolno przy gulaszu używać mąki. Jeśli danie wydaje się być zbyt rzadkie, można dodać jedną lub dwie łyżki pomidorowej pasty – ale ostrożnie, aby zupa nie stała się zbyt cierpka. Mielona papryka, która jest zawsze używana w dużych ilościach w tego typu daniach, również pomoże poprawić konsystencję i zagęścić danie.

Kociołek na trójnogu – uniwersalny kociołek węgierski

Tysiąc lat temu, w czasach dynastii Árpád stosowano gliniane kotły. Kształt tych kotłów został zaprojektowany w taki sposób, żeby ogień nie spalił lin utrzymujących kocioł w górze. Z czasem jego kształt trochę się zmieniał, w zależności od miejsca, kociołki miały czasem kształt gruszek, czasami były półkuliste. Obecnie używamy przede wszystkim emaliowanych kociołków żeliwnych, które pozwalają na ugotowanie apetycznego posiłku dla kilku czy nawet kilkunastu osób!

Węgierski kociołek – zasady gotowania

Przede wszystkim wybierz przepis i przygotuj wszystkie niezbędne składniki – rozpoczynając gotowanie, powinieneś mieć je wszystkie pod ręką, ponieważ bardzo ważne jest, aby zostały dodane w idealnym czasie. Nie zapomnij o drewnianej łyżce i ręczniku kuchennym. Najważniejsze – zachowaj ostrożność! Ustawienie ognia na zewnątrz może być niebezpieczne, palenisko powinieneś otoczyć kamieniami, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się ognia.

Kociołki węgierskie są bardzo łatwe do utrzymania w czystości, a także bardzo atrakcyjne. Twoi goście na pewno będą zainteresowani daniem przygotowanym w ten sposób. Kociołek na trójnogu gotowy do gotowania możesz dostać na cookking.pl.

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>